Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Το τεστ...

          Υπάρχουν κάποιοι πρακτικοί τρόποι για να μπορέσεις να ξεκαθαρίσεις αν θέλεις, γιατί θέλεις και για πόσο θέλεις να κρατήσει το... 24ωρο. Ή αν θέλετε, κάποιοι τρόποι που εφαρμόζω εγώ για να διαπιστώσω αν θέλω να ξεκλέψω ώρες από την επόμενη... ημέρα. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποια... τεστ που κάνω συχνά τον τελευταίο καιρό και που πάντα φτάνουν στο ίδιο αποτέλεσμα. 
          Τεστ 1ο: Μιλώντας πριν από καιρό με έναν φίλο, μου εξομολογήθηκε ότι δεν μπορεί να καταλάβει αν αυτό που νιώθει για την κοπέλα του είναι απλός πόθος ή αγάπη. Του συνέστησα να κάνει το πρώτο τεστ. Να σκεφτεί, δηλαδή, αν μέσα στη νύχτα κάποιος τον ειδοποιήσει ότι η κοπέλα του έχει πάθει κάτι. Ότι χρειάζεται βοήθεια, αλλά υπάρχουν άνθρωποι να τρέξουν κοντά της για να τη βοηθήσουν. Ξέροντας ότι δεν θα είναι μόνη της, αυτός τί θα κάνει; Θα αρκεστεί να πάρει ένα τηλέφωνο ή θα τρέξει δίπλα της χωρίς να σκεφτεί τί θα πουν οι άλλοι; Αν της τηλεφωνήσει και ενδιαφερθεί πραγματικά για το πώς είναι, αλλά παρόλα αυτά ξέροντας ότι δεν είναι μόνη παραμείνει στο σπίτι του ή απλά την ρωτήσει αν θέλει να πάει κι αυτός εκεί, τότε... μάλλον είναι απλός πόθος. Γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις, αν τον αγαπάς τον άλλον, δεν ρωτάς, να μη σου πω ότι δεν τηλεφωνείς καν. Χωρίς δεύτερη σκέψη, αυθόρμητα, τρέχεις κοντά της. Το μόνο που δεν περνάει από το μυαλό σου είναι τί θα πουν οι υπόλοιποι. 
          Τεστ 2ο: Το δεύτερο τεστ έχει να κάνει με τον χρόνο που απασχολεί αυτό το άτομο τη σκέψη σου. Αν τον ή την σκέφτεσαι συνεχώς και αδιαλείπτως, τότε μάλλον είσαι άγρια τσιμπημένος. Εκφράζοντας άποψη κρίνοντας εξ ιδίων, αν αρχίσεις και τους συσχετισμούς τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο... δύσκολα. Και τι εννοώ όταν λέω συσχετισμούς; Εξηγούμαι. Αν κάθε φορά που πάτε να φάτε ένα μπισκότο για παράδειγμα, σκέφτεστε αυτόματα αν έχει φάει εκείνος. Αν κάθε φορά που βγαίνετε με τους φίλους σας αναρωτιέστε αν εκείνος την ίδια στιγμή περνάει καλά ή όχι και παράλληλα σας πιάνουν και οι τύψεις για το ότι εσείς περνάτε καλά, τότε... η διάγνωση είναι: ανίατος έρωτας καλπάζουσας μορφής. 
          Τεστ 3ο: Η ανοχή που δεν είχατε ποτέ. Αν όντως πρόκειται για έρωτα και όχι για απλό πόθο, τότε διαπιστώνετε εντελώς ξαφνικά μια μέρα πως αποκτήσατε κάτι που ποτέ δεν είχατε. Ανοχή! Όταν λέω ανοχή δεν εννοώ βεβαίως να δέχεστε οτιδήποτε κάνει, ακόμα κι αν αυτό κάποιες φορές είναι προσβλητικό για εσάς. Εννοώ ανοχή για καθημερινά πραγματάκια που... κανονικά θα έπρεπε να σας ενοχλούν. Για παράδειγμα, πείτε ότι σας είχε αφήσεις ανοιχτό το ενδεχόμενο να περάσετε μαζί το βράδυ. Λίγο πριν αρχίσετε, όμως, εσείς να ετοιμάζεστε, σας τηλεφωνεί και σας λέει ότι θα βγει με τους φίλους του. Πώς αντιδράτε; Θα σας πω πώς αντιδρούσα εγώ. Δεν με πείραζε καθόλου. Φαντάζομαι πως θα σκεφτείτε δύο πράγματα. Ή ότι είμαι αναίσθητη, ή ότι δεν νοιαζόμουν καθόλου γι' αυτόν. Λάθος και οι δύο υποθέσεις σας. Δεν με πείραζε που ανέβαλε την έξοδό μας, γιατί ήμουν σίγουρη πως η επόμενη ημέρα θα με αποζημίωνε. Και τί εννοώ όταν λέω αποζημίωση; Ήξερα πως την επομένη όταν θα μου έλεγε πως είχε περάσει, θα έβλεπα εκείνο το τεράστιο, υπέροχο χαμόγελο στο πρόσωπό του που θα έδιωχνε καθετί με πείραξε την προηγούμενη. Αν λοιπόν, σας αρκεί να τον βλέπετε να χαμογελάει ακόμη κι αν δεν είστε εσείς η πηγή της ευτυχίας του, αν ενθουσιάζεστε μόνο με τον δικό του ενθουσιασμό, σας γεμίζει η χαρά του, τότε μάλλον έχετε ξεπεράσει ακόμη και τον έρωτα κι έχετε προχωρήσει σε κάτι άλλο... πιο βαθύ. 
          Τεστ 4ο: Αυτό ενδείκνυται κυρίως για όσους διατηρούν... παράλληλους δεσμούς. Εγώ δεν το έζησα, αλλά ξέρω πολλούς που το έζησαν, όπως επίσης ξέρω και τί σκέψεις έκαναν. Υπάρχει ένα πολύ σίγουρο και... σύντομο τεστ γι' αυτή την περίπτωση. Η απαρίθμηση των ψεμάτων. Αν βρίσκεστε στη δίνη δύο μεγάλων ερώτων και δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποιος από τους δύο είναι σημαντικότερος για σας, απλά μετρήστε τα ψέματα που έχετε πει. Το ίδιο συμβούλεψα να κάνει ένα φιλαράκι μου. Του είπα πως θα ήταν καλό να μετρήσει σε ποια από τις δύο κοπέλες έχει πει τα περισσότερα ψέματα. Όχι σε ποια από τις δύο έχει κρύψει περισσότερες φορές την αλήθεια, γιατί αυτό είναι άλλο. Όταν βρίσκεσαι σ' αυτή την κατάσταση είναι λογικό να μη λες την αλήθεια σε καμία από τις δύο. Αλλά να δει σε ποια έχει πει τα περισσότερα ψέματα για να την... ξεφορτωθεί και να τρέξει στην άλλη. Έμεινα έκπληκτη όταν μου είπε ότι δεν το είχε σκεφτεί ποτέ πως άλλο είναι να λες ψέματα κι άλλο να κρύβεις την αλήθεια. Δοκιμάστε το, όσοι βρίσκεστε σ' αυτή την κατάσταση. Ίσως βοηθήσει κι εσάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου